Worstenmaker Eline

Graag wil ik je wat vertellen over waarom ik doe wat ik doe, ik heb er zelf zoveel plezier in en dat hoop ik over te brengen. Ik ben Worstenmaker. In Vianen heb ik mijn eigen Worstenatelier, zo noem ik het zelf. Een prachtige ruimte waar ik met alleen maar met natuurlijke ingrediënten Worsten en Charcuterie produceer op puur Ambachtelijke wijze.

Ik ben dit gaan doen omdat ik vond dat er geen lekkere worsten te koop zijn, en mijn man en kinderen wel worst wilden eten. In Nederlandse worsten zit eigenlijk altijd nootmuskaat of foelie, beide natuurlijk van dezelfde boom, en ik vind ze erg overheersend. Dus thuis aan de slag met een oude vleesmolen en een nieuwe passie was geboren, mijn zoektocht naar Balans.

Ondertussen heb ik de opleiding tot Worstenmaker gevolgd bij de Slagers Vakopleiding en zijn twee van mijn worsten bekroond met Goud door een Vakjury. Ze hangen prominent in mijn Worstenatelier, wil je ze zien? Kom je toch een keer een kopje thee drinken!

Eline’s worsten, bekroond door Gouden vakjury!

Zoektocht naar balans

Dat is wat ik zo miste in eigenlijk veel van de vleeswaren die wij eten. Ik ben gaan zoeken hoe dat kwam en het is eigenlijk heel simpel.

Bijna alle producenten van vleeswaren en worsten werken met Pre-mixen, vooraf door kruidenmengers samengestelde mixen voor bepaalde soorten worst, ham, patés of andere vleeswaren. In deze Pre-mixen zit meteen de juiste verhouding ingrediënten om de worst een volgens de producent goede smaak, kleur, geur en houdbaarheidstijd te geven. Dit resulteert in een naar mijn idee teveel gebruik van suiker, zouten andere smaak en geurstoffen.

Eigen Kruidenmixen

Dus genoeg daarover, wat doe ik? Die pre-mixen gebruik ik dus niet!!! Ik maak al mijn kruidenmixen zelf van alleen maar pure ingrediënten, zo leuk. Ik maak voor Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een droge worst waarin alleen vlees zit van de Lakenvelder Koe die op het Landgoed graast. Ik gebruik daarbij ook de fenegriek, walnoot en kaas die ze daar zelf maken. Het is een droge worst, zo lekker en zo eerlijk.

Maar dat is dus wat ik zoek, Balans in Grondstoffen die bij elkaar horen, die voor elkaar gemaakt zijn. Zo maak ik ook een worstje van Wild Zwijn en daar voeg ik dan gepofte tamme kastanjes en jeneverbes aan toe. Een wild zwijn eet dat in de vrije natuur en die smaken komen dan weer zo goed bij elkaar, Heerlijk!

Kan uren zo door gaan, kom een keer langs dan vertel ik je alles…